30 Temmuz 2008 Çarşamba

Pedicab ve detaylar



Bunca yazının üzerine artık aklınızda iyiden iyiye soruların dolaştığını fark ediyorum. Bu işe nasıl başlanır?, Herkes yapabilir mi? Yasal mıdır? gibi soruların cevaplarını vermeye çalışayım.

Öncelikle New York'da bu konu üzerine belli bir kural ve yönetmelik yok. Şehrin içerinde yer alan garajlardan bisikleti kiralamak suretiyle özel bir ehliyete veya izine gerek duymadan bu işe anında başlayabiliyorsunuz.

Elbette bisiklet bulmak, bulsanız bile iyi durumda olanını hafif olanını bulmak çok zor. Çünkü herkes bu işi yapmak istiyor ve şehirdeki bisiklet sayısı sınırlı. Kısacası bu işi yapabilmek için ülkede yasal olarak kalabiliyor olmak yeterli.

Bisiklet kirası ve bakım ücretleri tamamen garaj sahibine kalmış bir durum. Patron o. Ne kadar isterse vermek durumundasınız. Ben mainstreet bisikletim için haftalık 225$ kira veriyorum. Kötü bisikletlerde bu miktar doğal olarak biraz daha düşüyor.

Polisler ile sürekli kovalamaca oynamamızın nedeni geçtiğimiz günlerde gönderdiğim üzere "No standing" tabelası. Bundan şehrin her yerinde var ve pedicabciler müşteri kapabilmek adına çok fazla istekli olduğundan polis göz açtırmıyor. Özellikle şovlarda müşteri kapabilme yarışı doruk noktaya çıktığından polis tiyatronun önünden bizi hep kovalamak durumunda kalıyor. Bunun dışında herhangi yasa dışı bir durum yok.

Gelelim ücretlendirmeye. Bu konuda tamamen özgürsünüz. Nereye ne kadara gitmek istediğinizi tamamen kendiniz belirliyorsunuz. İşin güzel kısmı da bu zaten. Aşırı kilolu insanlara yüksek fiyat çekerken, tek kişi ve hafif kişilere uygun fiyatlar söylüyorsunuz. Elbette resmi olmasa da pedicabciler arasında belli bir tarife var. Blok başına 2$ düşünerek kabaca bir hesap yapılıyor. Elbette bu söylediğiniz fiyatın üzerine bahşiş de aldığınız zaman keyfiniz baya yerinde oluyor :D.

Müşteri olduğunda, ortalık canlı olduğunda çok zevkli bir iş ancak ortalık sessiz ve sakin olduğunda saatlerce boş dolaşmak insanın canını gerçekten sıkıyor. Herşeye rağmen gün sonu kazancınız yüzünüzü güldürüyor.

Şimdilik bu kadar. Aklıma geldikçe eklemeler yaparak konuyu daha da açarız :D

3 yorum:

Cenk Sezgin dedi ki...

Mustafa hep merak ettiğim bir konu var,
1 Blok ne kadar mesefedir?
500 metre mi?

Kıvırcık dedi ki...

Çok değişken bir konu bu blok olayı. Bazı yerlerde sadece iki pedal atarak bir bloğu geçebilirken bazı yerlerde bu mesafe 2-3 kata kadar çıkabiliyor. Ancak genelde bizim Türkiye de olduğu gibi iki bitişik ev arasına bir yol koyma mantığı ile gitmişler. Tabii bazı büyük binalar bu mesafenin uzamasına neden olmuş.

Hasan Çağrı dedi ki...

Kıvırcık bir ara aracın detaylarınıda bekliyoruz...